Jaka dieta przy nietolerancji glutenu?
Mimo że jedzenie dostarcza nam energii i pozwala na prawidłowe funkcjonowanie, czasem spożycie danego produktu może wywołać niepożądaną reakcję. Gdy po zjedzeniu czegoś czujemy się źle, mamy do czynienia z alergią bądź nietolerancją. Jak to jest w przypadku nietolerancji glutenu? Dowiedz się, jaką dietę należy wtedy zastosować.
Na czym polega nietolerancja glutenu?
Zastanawiając się nad tym, czym tak naprawdę jest nietolerancja glutenu, warto wpierw uświadomić sobie różnicę między alergiami a nietolerancjami pokarmowymi. Alergia wywołuje reakcje ze strony układu immunologicznego, podczas gdy w nietolerancji ten aspekt nie występuje. Wynika to z tego, że przyczyną nietolerancji jest brak bądź zaburzenie enzymu, który umożliwiłby strawienie danego produktu.
Tak właśnie dzieje się w przypadku nietolerancji glutenu. Dolegliwość ta jest określana również jako celiakia lub choroba trzewna. Polega na niemożności przetrawienia glutenu, który jest białkiem obecnym w różnych zbożach. Co ciekawe, choroba ta ma charakter autoimmunologiczny. Na jej pojawienie się wpływ mają zarówno aspekty genetyczne, jak i środowiskowe. Obecna jest przez całe życie.
Jakie są objawy nietolerancji glutenu?
Po czym poznać, że mierzymy się z nietolerancją glutenu? Naszą podejrzliwość powinny wzbudzić takie sygnały jak:
- ból brzucha,
- wzdęcia,
- zmniejszenie masy ciała,
- nudności,
- wymioty,
- biegunka,
- duszności,
- problemy skórne,
- swędzenie,
- zmęczenie,
- rozwój osteoporozy,
- ból głowy,
- pogorszenie nastroju,
- zaburzenie rozwoju u dzieci,
- niski wzrost,
- anemia,
- problemy z płodnością,
- problemy neurologiczne.
Nie można ukryć, że lista objawów nietolerancji glutenu jest spora. Warto mieć na uwadze to, że możemy wyodrębnić różne formy tej nietolerancji: celiakię, niecaliakalna nadwrażliwość na gluten czy alergia na pszenicę. Od rodzaju dolegliwości mogą zależeć objawy, których doświadczamy. Niezależnie od tego, który przypadek nas dotyczy, gdy zauważymy niepokojące sygnały, jakie wysyła nam nasze ciało, koniecznie udajmy się na badanie. Pamiętajmy o tym, że gdy doświadczamy nieprzyjemnych objawów, powinniśmy szczególnie zadbać o nasz komfort. Zwróćmy uwagę na materac, na którym śpimy. Może to czas, aby wymienić go przykładowo na sprężynowy materac 140×200, który umożliwi naszemu ciału pełną regenerację, a do tego zminimalizuje ból i dyskomfort ze strony kręgosłupa bądź stawów.
Czego należy unikać przy nietolerancji glutenu?
Niezwykle przydatna okaże się wiedza na temat tego, w jakich towarach znajduje się gluten. Wbrew pozorom, nie tylko artykuły bezpośrednio związane ze zbożami posiadają ten składnik. Gluten odnajdziemy w takich produktach jak:
- żyto,
- jęczmień,
- pszenica,
- jęczmień,
- pieczywo zbożowe,
- makarony,
- kasze,
- musli,
- wędliny,
- jogurty,
- serki topione,
- czekolada,
- konserwy,
- słodycze.
Jaka dieta przy nietolerancji glutenu?
Jeśli stwierdzono u nas celiakię, będziemy musieli przejść na dietę określaną jako bezglutenowa. Polega ona na usunięciu produktów, które posiadają w sobie gluten. W pierwszej kolejności należy zatem zaznajomić się z tymi artykułami, które mają w sobie ten składnik. Warto też poznać takie towary, w których naturalnie gluten nie występuje. Będą to takie produkty jak ryż, kasza jaglana, kukurydza, soja, gryka, mąka ziemniaczana, orzechy, ryby. Oprócz tego na rynku odnajdziemy coraz więcej artykułów, w których wyeliminowano gluten. W ten sposób możemy nabyć na przykład mąkę, makaron bądź pieczywo bezglutenowe. Będąc w sklepie, rozejrzymy się za takimi rzeczami, które mają na opakowaniu znak przekreślonego kłosa. Wtedy będziemy mieć pewność, że dany produkt nie zawiera glutenu.
Nietolerancja glutenu staje się coraz powszechniejszym problemem. Osoby, które się z nią zmagają, muszą wyłączyć z diety wiele popularnych produktów. Na początku może to stanowić wyzwanie, z czasem jednak nauczymy się, że dieta przy nietolerancji glutenu również może być smaczna. Co więcej, pojawia się coraz więcej bezglutenowych opcji, więc nie musimy obawiać się braku wyboru!